Στο Hombu Dojo με τον Masaaki Hatsumi!

Πριν λίγες μέρες επέστρεψα στην Αθήνα με αξέχαστες αναμνήσεις από ένα μαγικό ταξίδι στην Άπω Ανατολή. Με τον δάσκαλο μου και φίλους/φίλες από το Ελληνικό Bujinkan Dojo , επισκέφτηκα την Ιαπωνία και γνώρισα από κοντά τον Masaaki Hatsumi Sensei.
Το σημείο αναφοράς του ταξιδιού μας, το Hombu, είναι ένας χώρος ζεστός και γνώριμος. Στη μεγαλύτερη επιφάνεια του τοίχου που είναι καλυμμένος με ξύλο, υπάρχουν υπέροχες καλλιγραφίες, φωτογραφίες και ζωγραφιές. Το ιερό, επιβλητικό και όμορφο, εμπνέει μια αίσθηση εσωτερικότητας, όπως οι αρχαίοι τόποι. Μικρές φλόγες τρεμοπαίζουν από κεράκια και η φωτογραφία του Takamatsu Toshitsugu Sensei στο κέντρο, αγκαλιάζει το χώρο. Το φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα που βρίσκονται τριγύρω, είναι μυστηριακό και το πρωί της Κυριακής που διδάσκει ο Δάσκαλος, φαίνεται απόκοσμο.
Ο SOKE θα μπει χαμογελώντας με πολύχρωμα ρούχα και μοβ μαλλιά. Ακτινοβολεί ευγένεια, καλοσύνη και ευτυχία. Τον χαρακτηρίζει η απλότητα. Οι κινήσεις του είναι φυσικές, αρμονικές. Είναι πνευματώδεις και σου δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας που σου ζεσταίνει την καρδιά και σε γεμίζει χαρά.
Έχει γύρω του ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τον κοιτάνε με ευλάβεια και τον προσέχουν. Είναι γενναιόδωρος. Θα τους δεχτεί όλους στο Hombu, θα δείξει τα μυστικά της τέχνης, θα τους διδάξει και θα χαρίσει σε κάθε έναν μια ανεκτίμητης αξίας καλλιγραφία.
Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να βρίσκεσαι γύρω από έναν άνθρωπο ευτυχισμένο. Φωτίζει τους πάντες γύρω του και όταν βρίσκεσαι στην παρουσία του δεν μπορείς παρά να χαμογελάς.
Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία γνωρίσω από κοντά τον Masaaki Hatsumi Sensei. Τα δώρα που προσφέρει απλόχερα είναι ανεκτίμητα. Ένα, νομίζω ότι συνοψίζετε υπέροχα σε μια φράση που μας είπε ο Pedro Fleitas Gonzalez στα ελληνικά:
«Μόνο Αγάπη»
Εις το επανιδείν σύντομα,

Σέβη Ξεΐνη

Ηλεκτρονικό Περιοδικό Samurai 24

 

Ως νεόφερτος στον χώρο των πολεμικών τεχνών και του ninjutsu το μυαλό μου είχε φουσκώσει με ένα σωρό φαντασίες για την μαγική Ιαπωνία και τον θεϊκό και μυθικό Hatsumi, όμως αυτό που συνάντησα δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν άνθρωπο πιο άνθρωπο από καθένα.
Πολλές φορές μπερδεύουμε το μεταφυσικό με τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα η επιστήμη προσπαθεί να βρει την ένωση τους. Ο Hatsumi έχει διαχωρίσει αυτά τα δυο έχει βρει την αρμονία και ζει εκεί ενδιάμεσα. Χαμογελαστός, απλός, και ήρεμος με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και τρομερά εντυπωσιακός. Άλλα όλα αυτά που κάνει είναι απόλυτα φυσικά, όμως για να τα καταλάβεις πρέπει να αφήσεις το κουβάρι τις σκέψης, να το ξετυλίξεις και να αφήσεις να δράσει μόνο του, δηλαδή να δρας φυσικά μην προσπαθώντας να εξηγήσεις τα πάντα σαν επιστήμη.
Θα ήταν αφελείς από κάποιον, του επιπέδου μου, να πει ότι καταλαβαίνει την διδασκαλία του και να προσπαθήσει να κάνει ότι κάνει και ο Hatsumi, και ακόμα πιο αφελές να προσπαθήσω να περιγράψω το μάθημα του. Σαν γενική εικόνα όμως καθώς μπήκαμε στο dojo ένα πλήθος κόσμου, το οποίο σύμφωνα με τον δάσκαλο μας ήταν και αρκετά μικρός αριθμός, μας καλωσόρισε. Ενώ ξεκινούσε το μάθημα ο Hatsumi έκανε μια τεχνική έλεγε “OK play” και ξεκινάγαμε. Δεν υπήρχε ελευθεριά κινήσεων λόγο κόσμου. Πολλοί προσπαθούσαν να αντιγράψουν ότι έβλεπαν άλλοι δεν ξέραν τι να κάνουν και κοιταζόντουσαν, από τα δικά μου τα μάτια αυτό που προσπαθούσε να περάσει ο Hatsumi ήταν να δούμε, ή καλύτερα να ξαναθυμηθούμε, την φυσικότητα των κινήσεων του σώματος μέσα στον χώρο και πως λειτουργεί το σώμα μέσο του απέναντι μας και εμάς.
Ο Hatsumi είναι ένας άνθρωπος που προσφέρει καθημερινά γνώση στον καθένα όχι μόνο στις πολεμικές τέχνες αλλά και για την ζωή, και προσπαθεί πολύ ώστε να την μεταδώσει στον κόσμο που έχει γύρο του, και ο καθένας την λαμβάνει όπως εκείνος το βλέπει. Ήταν ένα μάθημα ζωής. Βλέπεις που φτάνει αυτή η τέχνη και ότι στην ουσία το όριο της είναι το ίδιο σου το κεφάλι, μιας και δεν χρειάζεται κόπο και δύναμη για να κάνεις μια τεχνική αλλά ηρεμία και σωστή κίνηση στον χώρο.

Καραμάνης Βίκτωρ.

Φέτος το Ελληνικό bujinkan dojo πραγματοποίησε το ταξίδι στην Ιαπωνία με στόχο την επίσκεψη και παραλαβή μαθημάτων από τον Soke Dr Masaaki Hatsumi και τους μαθητές του. Είχα την ευχαρίστηση και την τιμή να δω από κοντά έναν άνθρωπο όπου οι ικανότητες του και η πνευματικότητα του έχουν φτάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως σε κάθε προπόνηση ο δάσκαλος έμπαινε στη σχολή με μια ενεργεία ηρεμίας χαμογελαστός μας χαιρετούσε και με ένα γρήγορο βλέμμα μας κοίταζε τον καθένα ξεχωριστά και αποχωρούσε για να ετοιμαστεί για το μάθημα. Κατά την διάρκεια του μαθήματος όλοι ήμασταν απορροφημένοι στα λόγια του και σε τεχνικές που μας έδειχνε και όταν τελείωνε μας έλεγε με ένα χαρούμενο ύφος «παίξτε» επιτρέποντας μας να δοκιμάσουμε αυτό που είδαμε . Στο διάλυμα του μαθήματος ο Soke ζωγράφιζε στον καθένα μας ένα κινέζικο ιδεόγραμμα (Kanji) ή μια καλλιτεχνία ανεκτίμητης αξίας για τον καθένα προσωπικά .
Είμαι περήφανος που ήμουν μέρος μιας τόσο μεγάλης ομάδας που όλοι ήμασταν φίλοι μεταξύ μας και μέσα στο Dojo υπήρχε ποικιλία βαθμών ζώνης και ηλικιών. Μέσα από τα μαθήματα και την παραμονή μας στην Ιαπωνία ένιωσα έντονα αυτό που μου είχε πει ο δάσκαλος μου ,ότι αυτό που κάνει ξεχωριστό το νινζουτσου είναι ένα αίσθημα που δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια. Το ταξίδι αυτό στην Ιαπωνία επέφερε πόλους καρπούς καθώς πήρα πολλά μαθήματα όχι μόνο πάνω στο Νινζουτσου αλλά και ως άνθρωπος από τον Masaaki Hatsumi sensei, τους μαθητές του που ο κάθε ένας μας δίδαξε κάτι ξεχωριστώ και εξίσου μαγικό άλλα και τον δάσκαλο μου. Ο Κομφούκιος είπε πως 10 λεπτά συζήτηση με ένα σοφό ισούται με 10 χρόνια διάβασμα και αυτό το έζησα έντονα μέσα σε αυτό το ταξίδι. Μέσα από την παρέα απέκτησα ανεκτίμητες αναμνήσεις γεμάτες γέλιο και πλάκες.
Εύχομαι όλα τα μελή της ομάδας να πέρασαν όμορφα όπως και εγώ και σύντομα να οργανωθεί νέο ταξίδι στην Ιαπωνία με περισσότερα άτομα από το Ελληνικό Bujinkan Dojo.

Γεώργιος Ιωάννης Χαν