Ninjutsu

hellenic_bujinkan_dojo

Το NINJUTSU αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη πολεμική και πνευματική παράδοση της Ιαπωνίας. Οι παραδόσεις των samurai και ninja περιλαμβάνουν ένα σύνολο μυστικών και εμπειρικών πρακτικών, που διασώζονται από πρόσωπο σε πρόσωπο και από γενιά σε γενιά: Bumon είναι οι γνώσεις του πολέμου, Shumon είναι τα θρησκευτικά και Bunmon η πολιτιστική αγωγή. 

Η πολεμική τεχνική στο NINJUTSU δεν περιορίζεται στη μονοδιάστατη ανάπτυξη των
κινητικών δεξιοτήτων, όπως συμβαίνει στις σύγχρονες πολεμικές τέχνες. Οι τεχνοτροπίες των ninja όπως τις εφαρμόζουν οι έμπειροι δάσκαλοι του Bujinkan Dojo, χαρακτηρίζονται από τεχνικές με μεγάλη επιδραστικότητα αλλά πλήρη απουσία σωματικής βίας ή μηχανικής επαφής, που συχνά διαφεύγουν της προσοχής και συνήθως περνούν απ1491710_633871926661694_6554191378083726446_nαρατήρητες στο ανεκπαίδευτο μάτι: Taijutsu είναι οι τεχνικές με το κορμί, Nenjutsu είναι οι τεχνικές με το νου και Shinjutsu είναι οι τεχνικές με την καρδιά. Αυτή η δυσεξήγητη επιδραστικότητα υπήρξε αιτία για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης φιλολογίας γύρω από τις δυνατότητες και τις τέχνες των μεγάλων Ιαπώνων πολεμιστών της σκιάς: των shinobi. 


«Βαθιά επηρεασμένο από τις ινδικές, θιβετανικές και κινεζικές μυστικές διδασκαλίες του Mikkyo, Tantra, Ekkyo και άλλων μεθόδων εμπειρίας και εξήγησης της βούλησης και της συνέχειας του κόσμου, οι τακτικές και τεχνικές του Ninjutsu συχνά αξιοποιούν το συμβολισμό της φύσης για να προσφέρουν έμπνευση στις πρακτικές εφαρμογές» (Hatsumi Masaaki SENSEI). 

Ninja υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ιαπωνία, μέσα από ένα συνεχές αιματοσυγγένειας, για το οποίο συχνά δεν έχουμε καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία. IMG_5908Μεγάλες προσωπικότητες της ιαπωνικής ιστορίας, τόσο στο χώρο της πολιτικής, όσο και
στη θρησκεία, τον πολιτισμό και το στρατό, υπήρξαν ninja: ο μεγάλος Shogun Tokugawa
Ieyasu, ο θρυλικός δάσκαλος του σπαθιού Yagyu Munenori και στις ημέρες μας ο Toshitsugu Takamatsu και ο σημερινός Πατριάρχης των ninja, Masaaki Hatsumi.  

Όψεις και τεχνικές του NINJUTSU διδάσκονται και διασώζονται σε ποικίλες γενεαλογικές γραμμές στην Ιαπωνία, όπως στο Shito Ryu Karate και στην Katori Shinto Ryu. Μεγάλοι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών, όπως ο Morihei Ueshiba και ο Masutatsu Oyama διδάχθηκαν τεχνικές του Ninjutsu, τις οποίες κληροδότησαν στους επιγόνους τους. Σήμερα, με την πρόοδο της ιστοριογραφικής τεκμηρίωσης, νέο πλούσιο πληροφοριακό υλικό έρχεται στην επιφάνεια για αυτή τη μοναδική παράδοση. Ο κυριότερος όγκος της πληροφορίας σχετικά με το NINJUTSU προέρχεται από τη διδασκαλία του μεγάλου Hatsumi Masaaki, που διδάσκει χωρίς διακρίσεις και μοιράζει την πολύτιμη εμπειρία μεγαλόθυμα σε όσες και όσους αγαπούν τις παραδοσιακές ιαπωνικές πολεμικές τέχνες και τον άνθρωπο.

Πηγή: Hellenic Bujinkan Dojo

———————————————————————————————————————————

Ninjutsu Hiketsu Bun [忍術秘訣文]

«Πραγματεία για το μυστικό του Ninjutsu»

«Η ουσία όλων των πολεμικών τεχνών και των στρατηγικών είναι η αυτοάμυνα και η προστασία από τον κίνδυνο. Το Ninjutsu περιέχει την πληρέστερη σύλληψη της αυτοάμυνας μέσα από την μαχητική εκπαίδευση, καθόσον οι τέχνες των ninja αφορούν στην προστασία όχι μόνον του φυσικού κορμιού, αλλά του νου και του πνεύματος συνάμα. Ο τρόπος των ninja είναι τρόπος αντοχής, επιβίωσης και επιβολής απέναντι σε κάθε τι που θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή. Πολύ παραπάνω από το να καταφέρεις κτυπήματα και κοψίματα και φέροντας ακόμη βαθύτερη σημασία από το να ξεπερνάς τον εχθρό σε εξυπνάδα, το ninjutsu είναι η μέθοδος να εξασφαλίζουμε αυτό που είναι αναγκαίο, ενόσω καλυτερεύουμε τον κόσμο. Η δεξιότητα του ninja είναι η τέχνη της νίκης.

Αρχίζοντας την εξάσκηση σε οποιαδήποτε μαχητική τέχνη, κρίσιμη σημασία έχει το κατάλληλο κίνητρο. Έξω από το αρμόζων πνεύμα, η συνεχής έκθεση σε μαχητικές τεχνικές μάλλον μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή και όχι σε αυτοβελτίωση. Αλλά αυτό δεν είναι στην πράξη διαφορετικό απ’ οποιαδήποτε ωφέλιμη πρακτική στη ζωή που οδηγείται στα άκρα.

Η ιατρική επιστήμη αφιερώνεται στη βελτίωση της υγείας και την απάλυνση του πόνου, όμως η κατάχρηση των φαρμάκων και η υπερβολική πίστη στις δυνατότητες του γιατρού μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε κατάσταση όπου η υγεία του δεν είναι πια στα δικά του χέρια. Μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στο να διατηρηθεί ο άνθρωπος ζωντανός, ζωτικός και υγιής, αλλά η πολυφαγία και το πιοτό, καθώς και η υπερκατανάλωση χημικών ουσιών είναι αυτονόητο πως δηλητηριάζουν το κορμί.

Οι κυβερνήσεις εγκαθιδρύονται ώστε να εποπτεύουν την αρμονική συνεργασία όλων των κοινωνικών σωμάτων, όμως όταν οι άρχοντες καταλήγουν άπληστοι, πεινασμένοι για εξουσία, ή υπολειπόμενοι σε σοφία, η χώρα υφίσταται αχρείαστους πολέμους, αναταραχή ή κοινωνικό και οικονομικό χάος.

Μια θρησκεία, σα βασίζεται στην πίστη που αναπτύχθηκε με την εμπειρία, σε ένα ευρύ και διερευνητικό πνεύμα, καθώς και σε μια ακούραστη επιδίωξη της καθολικής γνώσης λειτουργεί εμπνέοντας και εξυπηρετώντας τους ανθρώπους. Σα χάσει μια θρησκεία την αρχική της στόχευση, γίνεται πράγμα θανατερό που ξεγελά, ελέγχει και απομυζά τους ανθρώπους, μέσα από το χειρισμό των δοξασιών και των φόβων τους.

Τα ίδια και με τις πολεμικές τέχνες. Οι δεξιότητες της αυτοπροστασίας, που οφείλουν να παράσχουν ένα αίσθημα εσώτερης ειρήνης και ασφάλειας για τον ασκούμενο, συχνά αναπτύσσονται χωρίς ισορροπία στην προσωπικότητα και οδηγούν τον ανύποπτο ασκούμενο σε κόσμους ασταμάτητης αντιπαλότητας και ανταγωνισμού, που εν τέλει τον καταναλώνουν.

Αν ένας ειδικός στις πολεμικές τέχνες επιδιώκει με ειλικρίνεια την ουσία του ninjutsu, ελεύθερος από την επιρροή των επιθυμιών του εγώ, αυτός θα κατανοήσει συν τω χρόνω το απώτατο μυστικό για να γίνει ανίκητος – την απόκτηση ‘του νου και των ματιών του θεού’. Ο αγωνιστής της νίκης οφείλει να βρίσκεται σε αρμονία με το σχήμα της συνολικότητας και να καθοδηγείται από μια διαισθητική γνώση των παιχνιδιών της μοίρας. Συντονισμένος με την πρόνοια του ουρανού και την αμερόληπτη δικαιοσύνη της φύσης, ακολουθώντας μια καθαρή και αγνή καρδιά, γεμάτη εμπιστοσύνη στο αναπόφευκτο, ο ninja συλλαμβάνει την ενόραση που θα τον οδηγήσει νικηφόρα στη μάχη όταν είναι ώρα για να επιβληθεί και θα κρυφτεί για προστασία από τους εχθρούς σαν έρθει η ώρα να κάνει πίσω. Το απέραντο σύμπαν, όμορφο στην ψυχρή του απρόσωπη ολοκληρία, περιέχει όλα όσα λέγονται καλά και άσχημα, όλες τις απαντήσεις σε όλα τα παράδοξα που συναντούμε.

Ανοίγοντας τα μάτια και το μυαλό του, ο ninja μπορεί αντανακλαστικά να ακολουθεί τις λεπτεπίλεπτες εποχές και τους λόγους του ουρανού, αλλάζοντας όσο απαιτείται, πάντα προσαρμοζόμενος, ώστε εν τέλει να μην υπάρχει έκπληξη γι’ αυτόν».

 Takamatsu-2

Toshitsugu Takamatsu Sensei

πηγή: Hellenic Bujinkan Dojo

Advertisements